Charakterizace účinnosti izolačních postupů vonných látek z rostlin - Stávková, Markéta (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2017)
Diplomová práce je zaměřena na izolaci vonných látek přírodního původu destilací vodní parou, ultrazvukovou extrakcí, mikrovlnnou extrakcí a tlakovou extrakcí rozpouštědlem. Získané extrakty byly charakterizovány pomocí GCxGC/TOF-MS. Ke studiu povrchové struktury listu pomocí SEM, byl zvolen vzorek listu meduňky lékařské. Snímky byly pořízeny před a po extrakčním procesu.

The diploma thesis will be focuses on the isolation of fragrances of natural origin by steam vapor distillation, ultrasonic extraction, microwave extraction and pressure solvent extraction. The extracts were characterized by GCxGC/TOF-MS. To study the surface structure of the leaf by SEM, a sample of the medulla medical was selected. Photos were taken before and after extraction.
Characterization of efficiency of isolation procedures for fragrances from plants
Keywords: vonné látky; GC-FID; GC/MS; GCxGC/TOF-MS; SEM; rostliny; fragrances; GC-FID; GC/MS; GCxGC/TOF-MS; SEM; plants