Výroba oka - Skalník, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2017)
Práce se zabývá návrhem technologie výroby oka, které bude vyráběno zápustkovým kováním z nízkolegované oceli 13 242. Roční produkce je stanovena na 300 000 kusů. Na základě literární studie problematiky a výpočtů bude výkovek zhotoven pomocí bucharu, a to několika údery v dokončovací dutině. Vzhledem k výpočtům kovací práce je zvolen pneumaticko-hydraulický buchar KHZ – 2A o jmenovité energii 20 kJ. Zápustka je vyrobena z nástrojové oceli 19 663 tepelně zpracované podle výkresové dokumentace. Technicko-ekonomické zhodnocení bylo zaměřeno na výpočet nákladů na materiál polotovaru (3 323 109,40 Kč) a ceny kovacích nástrojů pro roční produkci (930 000 Kč).

The project follows up design of technology manufacturing of eye, which will be made by drop forging from low-alloyed steel 13 242. Yearly production is set on 300 000 pieces. Pursuant to of the literary pursuit problem and calculations will be the forging made on a hammer with several hits in the finishing hollow. Regarding to calculations of forging work is elected pneumatic-hydraulic power hammer KHZ – 2A with energy of 20 kJ. Die is made of tool steel 19 663 heat-worked according to drawing documentation. Technical and economical evaluation was aimed on a calculation of production expenses of semi-produced material (3 323 109,40 CZK) and on price of the forging machines for yearly production (930 000 CZK).
Manufacturing of eye
Keywords: Ocel 13 242; zápustkové kovaní; buchar KHZ – 2A; kovací práce; zápustka; 13 242 steel; drop forging; hammer KHZ – 2A; forging work; die