Optimalizace chladicího systému asynchronního stroje - Halfar, Ivo (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2012)
Tato diplomová práce se zaměřuje na problematiku optimalizace chlazení v elektrických strojích. V této práci je zahrnut úvod do teorie matematické optimalizace a stručné seznámení s optimalizačními úlohami. Dále tato práce pojednává o využití programu Ansys Workbench k teplotní analýze elektrických strojů a optimalizaci jejich chlazení. Práce obsahuje teplotní analýzu konkrétního třífázového asynchronního motoru s kotvou nakrátko a optimalizaci jeho chlazení.

This master‘s thesis deals with problems of optimization of cooling in electrical machines. This work includes introduction to the theory of mathematical optimization and brief introduction to optimization problems. This thesis deals with using of program Ansys Workbench for the thermal analysis in electrical machines and optimization of their cooling. Thesis contains thermal analyse of specific asynchronous motor with the squirrel cage and optimization of its cooling.
Optimization of the cooling of induction machines
Keywords: Ansys Workbech; asynchronní motor; chlazení elektrického stroje; Design Exploration; metoda konečných prvků; matematická optimalizace; matematické programování; metoda plánování; optimalizace chlazení; teplo; teplota; teplotní výpočet; teplotní optimalizace; ztráty.; Ansys Workbech; asynchronous motor; cooling of electrical machines; Design Exploration; design of experiments; finite element method; heat; losses; mathematical optimization; mathematical programming; optimization of cooling; thermal; temperature calculations; thermal optimization.