Dielektrické elastomery - Fiala, Vojtěch (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2020)
Práce obsahuje rozsáhlé teoretické poznatky a skládá se z několika částí, kdy v první části textu lze nalézt obecnější pojednání o elektroaktivních polymerech (EAP) a jejich různých typech. Čtenář by měl v této části získat základní pohled na problematiku a význam těchto materiálů. Následující text se pak konkrétněji věnuje jedné skupině elektrických EAP nazývané dielektrické elastomery (DE). Seznámení s DE je pojato komplexně tzn. od obecnějších informací a principů funkce, přes konkrétní a hlubší informace. Obsaženy jsou například jednotlivé materiály a rozdíly mezi nimi, konkrétní aplikační oblasti apod. Největší prostor je věnován právě aplikačním odvětvím. Především je text zaměřen na oblasti senzoriky a generování energie.

The thesis contains extensive theoretical information and consist of several parts, where in the first part of the text are specified mainly general knowledges about electroactive polymers (EAP) and their different types. In this part, the reader should get a basic view of the issues and realize sense of these materials. The following text is more specifically addressed on one group of electrical EAPs called dielectric elastomers (DE). Introduction to DE is conceived comprehensively, that means from general information and principles of function to specific and deeper information. For example in the text are included information about individual materials and differences between them, particular application areas, etc. Above all, the text focuses on the fields of sensorics and energy generation.
Dielectric Elastomers
Keywords: Elektroaktivní polymery; iontové elektroaktivní polymery; elektronické elektroaktivní polymery; dielektrické elastomery; dielektrické elastomerní senzory; dielektrické elastomerní aktuátory; dielektrické elastomerní generátory; získávání energie; Electroactive polymers; ionic electroactive polymers; electronic electroactive polymers; dielectric elastomers; dielectric elastomer sensors; dielectric elastomer actuators; dielectric elastomer generators; energy harvesting