Rezonanční DC/DC měnič typu LLC - Koval, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na shrnutí teoretických poznatků o rezonančních topologiích spínaných měničů. První část představuje samotné základy spínaných měničů. Dále navazuje charakteristika a popis rezonančních topologií, a stručný rozbor jejich výhod i nevýhod. Hlavním tématem práce je rozbor rezonanční topologie LLC. Detailně je zde popsán princip její funkce a z toho plynoucí možné způsoby řízení. Práce dále stručně pojednává o problematice regulace této topologie. V posledních kapitolách ukazuje příklad návrhu měniče typu LLC a s ním spojenou sérii simulací pro různé provozní stavy. Na závěr následuje celkové zhodnocení topologie LLC a rozbor jejích výhod a nevýhod.

This Bachelor’s thesis focuses on summary of theoretical knowledge about resonant power converters. The basics of Switching mode power converters theory is described in the first part. Next, there is a resonant topologies characteristics and their advantages or disadvantages are discussed. The main topic of this document is a LLC resonant topology analysis. Its function principles and possible regulation methods are described here in detail. In the last parts it shows a practical design of a LLC converter’s power stage components values. A series of simulations of the designed converter for various operating conditions is made. At the end, there is an overall summary of advantages and disadvantages of the LLC power converter topology.
Resonant LLC DC/DC converter
Keywords: Měnič; LLC; rezonance; rezonanční obvod; přenos; regulace; účinnost; Power converter; LLC; resonance; resonant circuit; gain; control; efficiency