Hypotéza Franciska Jakóbczyka o Mersennových číslech - Klaška, Jiří (Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství, Ústav matematiky, 2021)
Před 70-ti lety formuloval polský kněz a matematik Franciszek Jakébczyk zajímavý a obtížný problém týkající se Mersennových čísel. Do dnešní doby zůstává problém nevyřešen. Následující článek poskytne čtenáři základní přehled o problematice Mersennových čísel, Jakébezykově hypotéze a její souvislosti s Wieferichovými prvočísly.
Keywords: Mersennova čísla; Franciszek Jakóbezyk; Wieferichova prvočísla