Návrh podvozku malého dvoumístného letounu - Čavojský, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2021)
Táto diplomová práca sa zaoberá návrhom podvozku malého dvojmiestneho letúnu. Úvod práce sa zameriava na koncepčné usporiadanie podvozku a vytvorenie výpočtového modelu dynamických charakteristík tlmenia pre potreby návrhu tlmičov. Praktická časť je zameraná na samotný návrh pristávacieho zariadenia podľa zvolených parametrov vyplývajúcich z koncepčného a výpočtového modelu, pričom je zakončená pevnostným výpočtom a výrobnou dokumentáciou.

This diploma thesis deals with the landing gear design of the small two-seat aircraft. The introduction focuses on the conceptual gear design and shock absorber computational dynamic characteristic model. The practical part is focused on the landing gear construction according to the selected parameters based on the conceptual and computational model. The diploma thesis ends with strength calculations and production documentation.
Landing gear design of two-seat airplane
Keywords: pristávacie zariadenie; predná podvozková noha; hlavná podvozková noha; tlmič; landing gear; nose landing gear; main landing gear; shock absorber