Určení pracovního bodu či pracovní oblasti spolupracujících hydrodynamických čerpadel - Sůkal, Jaroslav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2011)
Cílem diplomové práce je vytvoření programového nástroje, který by projektantům usnadnil práci při návrhu potrubního systému. Program je schopen stanovit pracovní parametry čerpacích jednotek (průtok, dopravní výška, příkon, účinnost, disipaci atd.) při větveném potrubním systému a to i při čerpání kapaliny ze dvou nádrží s nestejnou výškou hladin. Program je dále schopen stanovit parametry čerpadel při maximální účinnosti, aby projektant mohl hodnoty snadno porovnat a určit zda stroj pracuje blízko optimálního bodu. V úvodu práce se nachází krátké seznámení s problematikou čerpací techniky. Další část je věnována popisu postupu programového řešení jednotlivých problémů. Manuálem programu spolu s ukázkovým příkladem je tato práce ukončena.

The aim of my diploma thesis is to create a computer program that will help planners to design pipe systems. The program enables to find the parameters of a pumping unit (such as flow, head, power, efficiency, dissipation etc.) in a parallel pipe system which even has two tanks with dissimilar height. Moreover, the program is able to “calculate” the parameters of pumps that have maximum efficiency so that the planner could easily compare the data and determine whether the pump is working near the optimal point. The introduction includes a short overview of issues connected with pumping equipment. The next part deals with a description of software solutions of individual problems. The thesis concludes with a manual of the designed computer program.
Seting of Working Point of co-Operated Centrifugal Pumps
Keywords: čerpadla; čerpací technika; součtové charakteristiky; pumps; pumping equipment; aggregate characteristics