Studentské koleje - Matějů, Šimon (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2020)
TATO DIPLOMOVÁ PRÁCE ZPRACOVÁVÁ PROJEKTOVOU DOKUMENTACI PRO PROVEDENÍ STAVBY STUDENTSKÝCH KOLEJÍ VE MĚSTĚ BRNO. OBJEKT JE SITUOVÁN U ZASTÁVKY TECHNOLOGICKÝ PARK V BLÍZKOSTI NĚKOLIKA FAKUL VUT A STUDENTSKÉHO KAMPUSU. NÁVRH VZEŠEL Z DLOUHODOBÉHO NEDOSTATKU UBYTOVACÍCH KAPACIT NA STÁVAJÍCÍCH KOLEJÍCH V BRNĚ, TUDÍŽ DŮRAZ BYL KLADEN ZEJMÉNA NA UBYTOVACÍ KAPACITU OBJEKTU. I PROTO SE OBJEKT SKLÁDÁ ZE DVOU ČTYŘPATROVÝCH BLOKŮ O CELKOVÉ KAPACITĚ 244 LŮŽEK, KTERÉ JSOU SITUOVÁNY VE 2. AŽ 4. NADZEMNÍM PODLAŽÍ. TYPICKÝ A OPAKUJÍCÍ PRVEK JE OBYTNÁ BUŇKA VE KTERÉ SE NACHÁZÍ DVA DVOULŮŽKOVÉ POKOJE, SPOLEČNÁ SCHUŇKA S JÍDELNOU, SPOLEČNÉ SOCIÁLNÍ ZÁZEMÍ S PŘEDŠÍNÍ A DVA BALKONY PŘÍSTUPNÉ Z KUCHYŇKY. 1. NADZEMNÍ PODLAŽÍ SPOJUJE OBA BLOKY VELKORYSÝMI STUDOVNAMI, KOLÁRNOU A CHODBOU, KTERÉ NAVAZUJÍ NA DALŠÍ POLEČNÉ PROSTORY JAKO NAPŘÍKLAD HERNU, COPY CENTRUM ČI PRÁDELNU, PROSTORY PRO SPOLEČENSKÉ VYŽITÍ JE DOPLNĚNO JEŠTĚ O FITNESS TĚLOCVIČNU. KAPACITA JE V PRVNÍM NADZEMNÍM PODLAŽÍ NAVÝŠENA JEŠTĚ O 4 POKOJE S VLANÍM SOCIÁLNÍM ZÁZEMÍM PRO HANDICAPOVANÉ STUDENTY. ZBÝVAJÍCÍ PROSTORY V 1NP JSOU VYUŽITY JAKO TECHNICKÉ A ADMINISTRATIVNÍ ZÁZEMÍ KOLEJÍ.

THIS DIPLOMA WORK IS PROJECTING A PROJECT DOCUMENTATION FOR THE CONSTRUCTION OF STUDENT DORMITORY IN BRNO. THE BUILDING IS SITUATED AT THE TECHNOLOGY PARK NEAR TO SEVERAL VUT FACULTY AND STUDENT CAMPUS. THE DESIGN CAME FROM THE LONG-TERM LACK OF ACCOMMODATION CAPACITY ON EXISTING DORMITORY IN BRNO, THE EMPHASIS WAS PUT MAINLY ON THE ACCOMMODATION CAPACITY OF THE BUILDING. THE BUILDING CONSISTS OF TWO FOUR-STOREY BLOCKS WITH A TOTAL CAPACITY OF 244 BEDS, WHICH ARE SITED ON THE 2ND TO 4TH FLOORS. A TYPICAL AND REVERSE ELEMENT IS A LIVING CELL IN WHICH CONTAINS TWO DOUBLE ROOMS - A COMMON SCHEDULE WITH DINING ROOM, A COMMON SOCIAL BACKGROUND WITH A HALL, AND TWO BALCONIES ACCESSIBLE FROM THE KITCHEN. 1. THE FLOOR FLOOR CONNECTS BOTH BLOCKS WITH A LARGE STUDY AND CORRIDOR. THE REMAINING ROOMS IN THE 1ST FLOOR ARE USED AS A TECHNICAL AND ADMINISTRATIVE FACILITY OF THE DUTY.
Halls of residence
Keywords: STUDENTSKÉ KOLEJE; TECHNOLOGICKÝ PARK; MONOLITICKÝ SKELET; PĚNOSKLO; ZÁKLADOVÁ DESKA; VÁPENOPÍSKOVÉ TVÁRNICE; TEPELNÁ IZOLACE POD ZÁKLADOVOU DESKOU; STUDENT DORMITORY; MONOLITHIC SKELETON; FOAM GLASS