Informační systém pro testování e-learningových kurzů - Kříž, Vítězslav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2023)
Dlouhodobým trendem moderního digitálního vzdělávání je přesun od statického obsahu k interaktivním e-learningovým kurzům. Důraz je tak často kladen spíše na formu předávání informací, než jejich obsah. Testovací část vývoje bývá neefektivní, jelikož neexistuje jednoduchý způsob získávání informací o chování studentů. Tato práce tento problém řeší vytvořením testovací webové aplikace xTester, která umožňuje sledovat klíčové metriky vytvořených e-learningových kurzů komunikujících skrze xAPI. Součástí řešení je i vylepšená šablona kurzu v programu Articulate Storyline a doplněk prohlížeče usnadňující propojení vytvořených kurzů s aplikací xTester. Popsána je obecná problematika a konkrétní etapy vývoje, od specifikace uživatelských požadavků, návrh rozhraní a jeho implementaci až po testování. Frontend webové aplikace je založen na frameworku Vue, backend tvoří jednoduché bezstavové Rest API v Node.js s SQLite databází.

A long-term trend in modern digital education is the shift from static content to interactive e-learning courses. The focus is often on the form of information delivery rather than the content. The testing part of development tends to be ineffective, as there is no easy way to obtain information about student behaviour. This paper addresses this problem by creating a testable web application, xTester, that allows tracking key metrics of developed e-learning courses communicating through xAPI. The solution includes an enhanced course template in Articulate Storyline and a browser add-on to facilitate linking of created courses to the xTester application. General issues and specific stages of development are described, from specification of user requirements, interface design and implementation, to testing. The frontend of the web application is based on the Vue framework, the backend consists of a simple stateless Rest API in Node.js with a SQLite database.
Information System for e-Learing Courses Testing
Keywords: e-learning; xAPI; testování; webová aplikace; Articulate Storyline; Vue; Node.js; e-learning; xAPI; testing; web application; Articulate Storyline; Vue; Node.js