Numerická analýza a měření magnetických vlastností nehomogenních materiálů technikami NMR - Mrázek, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2010)
Tato bakalářská práce se zabývá magnetickou susceptibilitou konkrétního objektu (skleněná krychle, uvnitř které se nachází čtyři tyče s vodou). V první části bylo provedeno měření magnetické susceptibility objektu. Měření bylo provedeno na tomografu ÚPT AV ČR. Pro měření byla použita metoda gradientního echa umožňující měřit susceptibilitu nemagnetických materiálů. Měřením bylo získáno rozložení magnetického pole uvnitř objektu (měření s tyčemi a bez tyčí), následně byla stanovena změna magnetického pole (mezi objektem s tyčemi a bez tyčí). V druhé části práce byla provedena simulace magnetického pole téhož objektu v programu ANSYS. Výpočet byl prováděn na trojdimenzionálním objektu metodou konečných prvků. Simulací bylo získáno rozložení magnetického pole uvnitř objektu, které bylo porovnáno s experimentálně zjištěnými hodnotami.

This bachelor thesis is concerned in magnetic susceptibility of specific object (glass cube, with four sticks in the centre). In the first part determining of magnetic susceptibility of object was carried out. Measuring was conducted on tomograph of ÚPT AV ČR. Method of gradient echo, which allows magnetic susceptibility determining of non-magnetic materials, was used. Distribution of magnetic field within the object was acquired (object was measured with and without sticks), the change of magnetic field (between object with and without stick) was subsequently determined. In the second part, magnetic field simulation of the same object in the ANSYS software was performed. Calculation was conducted on 3D model by the finite element analysis. Distribution of magnetic field of object was acquired as a result of simulation. Results from simulation were compared with experimental findings.
Numericalanalysis and measurement of the magnetic charakteristics in inhomogeneous materials by the NMR technics
Keywords: Magnetická susceptibilita; gradientní echo; magnetická rezonance; metoda konečných prvků; Magnetic susceptibility; gradient echo method; magnetic resonance; finite element method