Průzkum nepálené hlíny v obci Rostěnice-Zvonovice - Karasová, Alena (Vysoké učení technické v Brně, Fakulta architektury, 2007)
Na našem venkově se ještě stále setkáme s velkým množstvím objektů z nepálené hlíny. Dokladem skutečného stavu nepálené hlíny na venkově je průzkum stávajícího stavu zástavby v regionu Větrník, v obcích Rostěnice-Zvonovice, Lysovice, Kučerov a Hlubočany, provedených v rámci projektu INTERREG IIIA Minulostí k budoucnosti – Přírodní materiály v regionální stavební kultuře. Průzkum je zaměřen na zjištění zastoupení nepálené hlíny ve stavebních konstrukcích u jednotlivých objektů, na jejich stavební historii, technický stav. Výsledky průzkumu obce Rostěnice-Zvonovice, týkající se zastoupení nepálené hlíny v konstrukcích, jsou předmětem tohoto příspěvku.