Vliv filtrů na plnění formy při odlévání slitin hliníku - Makalouš, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2008)
Tato studie se zabývá vlivem filtrů na plnění formy při odlévání slitin hliníku. Hlavním cílem práce bylo popsat hydraulické odpory různých druhů filtrů a průběh zanášení vměstky. V teoretické části popisuje problematiku filtrace obecně, specifika filtrace hliníkových slitin a také hlavní charakteristiky vměstků vyskytující se v hliníkových slitinách. Experimentální část se zabývá prolévacími zkouškami filtrů, vlivem filtrů na naplynění taveniny a metalografickým rozborem. Bylo zjištěno, že nejmenší odpor pro dané podmínky lití tvoří ve vtokové soustavě filtr GEPHAL, naopak největší odpory tvořily pěnové keramické filtry typu LD. Pro studium průběhu zanášení vměstků je třeba zmenšení průtočné plochy filtrů. Při metalografických zkouškách byly nalezeny vměstky typu oxidických blan, spinely Al2O3.2MgO, kalové fáze i vměstky SiC.

This study deals with influence of filters on running of aluminum metal flow. The main objective was to describe hydraulic resistances of assorted filters and running of silting filters by inclusions. Theoretical part generally describes filtration process and also filtration from the point of view of aluminum alloys and the most important characteristics of each type of alumina inclusions. Experimental part deals with flow rate tests, influence of filters on gassiness of melt and metallographic analysis. It was find out, that filter GEPHAL made minimal hydraulic resistance, on the other hand ceramic foam filters type LD made the maximal hydraulic resistance. It is necessary to reduce filtration surface for study running of silting filters by inclusions. Metallographic analysis showed amorphous alumina film inclusions, spinell Al2O3.2MgO, sludge and carbide of silicon.
Influence of filters on running of metal flow
Keywords: filtr; hliníkové slitiny; vměstky; hydraulické odpory; filter; aluminium alloys; inclusions; hydraulic resistances