Biblioverse - Multifunkční objekt s knihovnou - Guzová, Ivana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury, 2023)
KNIŽNICA ZDROJOV V inštitúcii knižnice sa poznatky netvoria len na základe už sformulovaných faktov, informácií a prezentovaných záverov, ale rovnako aj na základe procedurálnych poznatkov. Význam knižnice nespočíva v uchovávaní kníh, skôr by mala byť spojivom poznania. Miestom, kde sa človek môže učiť a zároveň tieto vedomosti uvádzať do vzťahov. Mala by poskytovať pôdu na zdieľanie vedomostí, a nie len na individuálne spracovanie informácií. Opätovné obnovenie, opätovné uloženie a opätovné generovanie. Spojením kníh ako úložiska informácií, remeselných dielní a centra opätovného použitia obehového hospodárstva vzniká komplexný systém, ktorý reaguje na roztrieštenú štruktúru centier opätovného použitia v Brne. Knižnica je miestom, ktoré tvorí pevný rámec pre neustále sa meniace znalosti a ich priestorové prejavy. Nie je to statický sklad, ale dynamický ekosystém, ktorý sa neustále dopĺňa.

reSOURCE LIBRARY In the institution of the library, knowledge is not only formed on the basis of already formulated facts, information and presented conclusions, but equally on the basis of procedural knowledge. The importance of the library does not lie in the preservation of books, rather it should be a nexus of knowledge. A place where one can learn and at the same time put that knowledge into relations. It should provide a ground for knowledge sharing and not just for individual processing of information. Re-newal, re- storation and re-generation. By combining books as storage of information, craft workshops and re-use centre of circular economy a complex system is being created, reacing to fragmented structure of re-use centres in Brno. The library is a place that forms a solid framework for ever-changing knowledge and its spatial manifestations. It is not a static warehouse, but a dynamic ecosystem that is being constantly replenished.
Biblioverse - Multifunctional building with library
Keywords: knižnica; vedomosť; re-use; cirkulárna ekonomika; dielne; mise-en-scne; library; knowledge; re-use; circualr economy; workshop; mise-en-scne