Převodovky automobilů - Charvát, Adam (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2021)
Tato bakalářská práce pojednává o nejvíce rozšířených převodových ústrojích osobních automobilů a jejich komponent se zaměřením na převodovky manuální, automatické, převodovky řazené pod zatížením, převodovky s plynulou změnou převodu a převodová ústrojí pro elektrické a hybridní vozidla. Práce se zabývá konstrukcí, principem činnosti a porovnáním vlastností těchto zařízení. Součástí práce je i pohled na vývojové trendy v oblasti převodovek.

This bachelor's thesis is focused on the most common transmission types of passenger cars and their components with a focus on manual transmissions, automatic transmissions, dualclutch transmissions, continuously variable transmissions, and transmissions for electric and hybrid vehicles. The work deals with the construction, principle of operation and comparison of the properties of these devices. Thesis also contains a look at development trends of these transmissions.
Car gearboxes
Keywords: Převodovka; převodová ústrojí; DSG; vývojové trendy; elektrifikace; CVT; manuální převodovky; automatické převodovky; Gearbox; transmission; DSG; development trends; electrification; CVT; manual transmission; automatic transmission