Penzion pro seniory, Šumperk - Ondráček, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2014)
Diplomová práce řeší návrh penzionu pro seniory v Šumperku. Jedná se o třípodlažní dům na parcele č. 142/2 zapsána v katastrálním území Horní Temenice. Dům je zasazen do mírně svahovitého terénu. K tomu bylo přihlédnuto v architektonickém návrhu stavby. Budova má podélný tvar s rozměry 27 x 11.3 m. Stavba je vystavěna pomocí systému Porotherm. Penzion pro seniory má 15 bytů. Čtyři byty dvoulůžkové a jedenáct bytů jednolůžkových. Objekt má sloužit jako rozšíření kapacity domu s pečovatelskou službou.

The Master thesis resolves design of a retirement house in Šumperk. This is a three-storey house on plot No. 142/2 registered in the cadastral area Horní Temenice. The house is set to a slightly sloping terrain. Terrain features were taken into account when the architectural design was made. The building has a longitudinal shape with dimensions of 27 x 11.3 m. The building is built by using the Porotherm system. Retirement house has 15 apartments. Four double-bedded apartments and eleven single-bedded apartments. The purpose of the building is to extend capacity of a nursing home.
Retirement house, Šumperk
Keywords: penzion pro seniory svahovitý terén třípodlažní dům sedlová střecha; retirement house slightly sloping terrain three-storey house gable roof