Výroba regálové lišty - Repatý, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2018)
Práca predpokladá zhodnotenie technologickej, ekonomickej a konštrukčnej časti výroby súčasti a návrhu nástroja, slúžiaceho na veľkosériovú výrobu regálovej lišty z oceli S355MC. Z literárnej štúdie sa ukázalo ako najvhodnejšie využitie postupového združeného nástroja kombinujúceho v 4 krokoch strižné a ohýbacie operácie. Na základe potreby produkcie vždy dvoch, rovinne symetrických kusov, bude nástroj vyrábať oba kusy súčasne, čo je z ekonomického hľadiska veľmi výhodné. Nástroj je navrhnutý na použitie na mechanickom lise Arisa 630t. Materiál bude zo zvitku odvíjaný, rovnaný a do nástroja posúvaný presnou podávačkou. Celková cena výroby súčasti bola stanovená na 18,8 Kč.

The paper evaluates technological, economic and construction aspects of the component production and the design of the tool serving for large-scale production of the S355MC steel rack component. Use of a progressive tool combining cutting and bending operations in four steps has been decided as the most appropriate according to literature study. Based on the need of production of two plane-symmetrical pieces at a time, the tool will produce both pieces simultaneously, which is economically advantageous. The tool is designed for use on the Arisa 630t mechanical press. Material will be winded off the roll, flattened and pushed into the tool by a precision feeder. The total cost of production of the component was set at 18.80 CZK.
Production of rack moulding
Keywords: strih; ohyb; postupový nástroj; plošné tvárnenie; regálová lišta; cutting; bending; progressive tool; surface moulding; rack rail