Mapování prostředí - Mohorko, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá popisem možných způsobů mapování neznámého prostředí, kterým je v tomto případě jak vzdušné, tak i pozemní prostředí. Práce je zaměřena především na mapování radary a 3D skenery, a to přes jejich historii, rozdělení, metody snímání, metody zobrazení dat, popřípadě popis výstupních dat až po jejich praktické využití. Dále na základě zvolených kritérií byly metody porovnány a bylo vysvětleno, proč zrovna ona metoda je vhodnější. V práci nechybí ani zmínka o dalších používaných metodách mapování prostředí dnešní moderní doby a jejich využití i potenciál budoucího uplatnění. V závěru byl nastíněn možný koncept využití na radarovém lokalizačním systému ve spojení s 3D skenerem.

This bachelor thesis deals with the description of possible ways of mapping the unknown environment, which could be in this case both environments - aerial and terrestrial. It is focused on mapping by radars and 3D scanners, through their history, distribution, scanning methods, methods of displaying data or description of output data to their practical application. Furthermore based on selected criteria, methods were compared and it was explained why and which method is preferable than the other one. There is also in this work mention of other methods used for environment mapping of today and their use and potential for several future applications. In the conclusion was outlined the possible use concept on the radar locating system in connection with the 3D scanner.
Environment mapping
Keywords: Radar; detekce; snímání; 3D skener; digitalizace; kamera; Radar; detection; scanning; 3D scanner; digitisation; camera