Primární kalibrace snímačů akustické emise - Keprt, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2019)
Dizertační práce je věnována problematice primární kalibrace snímačů akustické emise (AE). V úvodních kapitolách jsou shrnuty výsledky literárního průzkumu v oblasti AE, snímačů AE a primární kalibrace snímačů AE. Praktická část práce je zaměřena na realizaci primární kalibrace snímačů AE více metodami. V rámci výzkumu byly na jednom zařízení zrealizovány standardizované metody kalibrace skokovou funkcí a reciproční kalibrace. Dále byla zrealizována metoda reciproční kalibrace se širokopásmovým buzením. Bylo provedeno srovnání jednotlivých metod primární kalibrace, prozkoumán vliv různých zdrojů nejistot a různých konfigurací aparatury na kalibraci skokovou funkcí a na reciproční kalibraci. Pro všechny realizované metody byly určeny nejistoty měření. Pro použitou kalibrační aparaturu byla sestavena konkrétní doporučení pro kalibraci jednotlivými metodami. Celý proces primární reciproční kalibrace byl automatizován pomocí SW a přepínače kanálů. Jako kalibrovaný snímač pro srovnávání výsledků kalibrací byl použit UT 1000 (výrobní číslo 169) firmy Physical Acoustic Corporation.

The aim of the doctoral thesis is the problem of the primary calibration of acoustic emission sensor. In the introductory chapters, there are the results from the study of literature in field of AE and primary calibration of AE sensor summarized. The practical part of the thesis is aimed on realization of the primary calibration of AE sensors by different methods. The standardized methods of step function calibration and reciprocity calibration were practically realized as a part of the research on the same aparature. The method of reciprocity calibration with wideband excitation was practically realized too. The comparison between results from each used method was realized and the influences of the different sources of uncertainty and the different configuration of the calibration aparature on the step function calibration and the reciprocity calibration were determined. The uncertainties were determined for each realized methods. The recommendations for the calibration by the different methods on the available calibration aparature were presented. All the proceses of the reciprocity primary calibration was automated by the programmed software and the channel switcher. The UT 1000 (s.n. 169) by Physical Acoustic Corporation was used as the calibrated sensor for the comparison of the results of the calibrations.
Primary Calibration of Acoustic Emission Sensors
Keywords: Akustická emise; Snímač AE; Primární kalibrace snímačů; Nejistota; Nedestruktivní testování; Acoustic emission; AE sensor; Primary calibration of AE sensor; Uncertainty; Non-destructive testing