Vlastnosti aktivních látek na bázi konopného oleje - Cabalová, Soňa (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2025)
Cieľom bakalárskej práce bolo skúmanie transdermálneho uvoľňovania kanabidiolu a bakuchiolu ako aktívnych látok zo štyroch rôznych prostredí. Bola použitá metóda transdermálnej difúzie pomocou Franzových ciel s využitím syntetickej membrány Strat-M©. HPLC bola vybratá ako vhodná metóda na analýzu množstva uvoľnených aktívnych látok zo všetkých prostredí. Doplňujúcou metódou bolo stanovenie stability jednotlivých prostredí pomocou analytickej odstredivky LUMISizer©. Výsledkom práce je zistenie najstabilnejšieho prostredia pre aktívne látky a návrhy optimalizácie metód HPLC a transdermálnej difúzie.

The aim of bachelor thesis was to examine transdermal release of cannabidiol and bakuchiol from four different medias. Transdermal diffusion was practiced on Franz cells with the use of a synthetic membrane Strat-M©. HPLC was used as a suitable method for analysing quantity of released cannabidiol and bakuchiol from all used medias. As an additional method, stability of each medium was measured via analytical centrifuge LUMISizer©. Results of the thesis provide data of the most stable medium for cannabidiol and bakuchiol, as well as recommendations for optimalization of HPLC and transdermal diffusion.
Properties of active substances based on hemp oil
Keywords: Transdermálna difúzia; kanabidiol; bakuchiol; Franzova cela; Strat-M© membrána; HPLC; stabilita; analytická odstredivka LUMISizer©; Transdermal diffusion; cannabidiol; bakuchiol. Franz cell; Strat-M© membrane; HPLC; stability; analytical centrifuge LUMISizer©