Zanášení vývarů dnovými splaveninami - Galeta, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2018)
Diplomová práce se zabývá stanovením postupu pro posouzení zanášení (dnovými splaveninami) a vymílání (usazenin) půdorysně přímých zahloubených i nezahloubených vývarů obdélníkového příčného průřezu při vzniku vzdutého vodního skoku ve vývaru s mírou vzdutí 1,05. Skládá se z teoretické části, kde je uvedena základní teorie týkající se vodního skoku, návrhu vývaru, počátku pohybu splavenin, posouzení zanášení a vymílání vývaru a experimentální části, která umožnila stanovení kritických hodnot nutných pro posouzení. Pro posouzení bylo vybráno bezrozměrné smykové napětí a densimetrické Froudovo číslo.

The main goal of this study is to define the technique to be used to assess the aggradation (by bed load) and degradation (of sediments) of the recessed as well as non-recessed stilling basins of rectangular cross section; when the hydraulic jump occurs in the stilling basin where the submergence coefficient equals 1,05. It consists of two parts, theoretical and experimental. The theoretical part summarizes the related theory on a hydraulic jump, design of a stilling basin, an incipient motion of sediment, an assessment of silting and scouring of the stilling basin. The second part, the actual experiment, led to the determination of the critical values essential for the assessment. For the evaluation, the nondimensional shear stress and the densimetric Froude number were used.
Silting of stilling basins by bedload sediments
Keywords: Bezrozměrné smykové napětí; densimetrické Froudovo číslo; Dnové splaveniny; vymílání vývarů; vývar; vzdutý vodní skok; zanášení vývarů.; Nondimensional shear stress; densimetric Froude number; bed load; scouring of stilling basins; stilling basin; hydraulic jump; silting of stilling basin.