Elementární analýza různých odrůd angreštu - Nývltová, Barbora (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2015)
Tato bakalářská práce popisuje a zkoumá prvkovou analýzu několika nových odrůd červeného a zeleného angreštu. Teoretická část se zabývá popisem historie, taxonomií, pěstováním a také biologickými znaky angreštu. V další části se tato práce věnuje shrnutí nutričních parametrů analyzovaných prvků a také popisuje metody, které jsou pro tuto analýzu v potravinářství použitelné. Experimentální část pojednává o přípravě vzorku, jeho následném rozkladu na mokré cestě a o samotné analýze technikou ICP-OES. Zkoumané vzorky byly poskytnuty Výzkumným a šlechtitelským ústavem ovocnářského v Holovousích, s.r.o. Získané výsledky analyzovaných prvků (Cu, Fe, Mg, Mn, P, Zn, Ca, K, Na) v různých odrůdách angreštu byly dále vyhodnoceny s využitím statistických metod a tyto výsledky byly následně porovnány s dostupnou databází. Jako nejperspektivnější se z hlediska obsahu jednotlivých prvků ukázaly být odrůdy červeného angreštu Rolonda a Jocheline, a odrůdy zeleného angreštu Invicta a Mucurines.

This bachelor thesis describes and explores the elemental analysis of several new varieties of red and green gooseberries. The theoretical part deals with the history, taxonomy, cultivation and biological characteristics of gooseberry. The next part of the thesis is focus on the summary of nutritional parameters of the analyzed elements and it also describes the methods which characterize the analysis in the food use. The experimental part deals with the preparation of the sample, its subsequent decomposition by using wet way and of the actual analysis using the technique ICP-OES. The sample was provided by “Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský v Holovousích, s.r.o.”. The results of analyzed elements (Cu, Fe, Mg, Mn, P, Zn, Ca, K, Na) in the various varieties of gooseberry were further evaluated using statistical methods. These results were then compared with the available databases. The most promising in terms of the content of individual elements proved to be a variety of red gooseberry Rolonda and Jocheline, a variety of green gooseberry Invicta and Mucurines.
Elemental analysis of the different gooseberries varieties
Keywords: angrešt; ovoce; elementární analýza; ICP-OES; gooseberry; fruit; elemental analysis; ICP-OES