Automatický systém pro měření zatěžovacích charakteristik napájecích zdrojů - Vojtek, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2008)
Cílem této práce je vytvořit zařízení, které bude automaticky měřit hodnoty pro určení zatěžovací charakteristiky napájecích zdrojů pomocí vestavěné elektronické zátěže. V případě, že zdroj napájení bude např. DC/DC měnič, bude možné změřit vstupní proud a vstupní napětí. Následně nebude problém určit celkovou účinnost tohoto napájecího zdroje. Měřící systém bude propojen přes sériové rozhraní typu USB s počítačem . Bude tedy možné zjištěné hodnoty pomocí řídícího programu ukládat pro další zpracování. Řídící jednotka celého systému je realizovaná pomoci mikrokontroléru.

The target of this work is create device, which will automatic measure values for find out loading characteristics of power supply with help of built-in electronic load. In case, that source of current supply will for example DC/DC convertor, measurement of input current and input voltage will be possible. Then there is no problem with determinate total efficiency of this power supply. Measuring system will be conected via serial interface of type USB with computer. It will be possible to save found out values with help of control program for nother processing. Control unit of whole system will be suitable microcontroller.
Automatic System for Load Characteristics of Power Supplies Measurement
Keywords: elektronická zátěž; automatické měření; zatěžovací charakteristika; USB; mikrokontrolér.; electronic load; automatic measurement; load characteristic; USB; microcontroller.