Ochrana obyvatelstva v městě Ústí nad Orlicí před povodněmi - Ruhásová, Aranka (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2010)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou ochrany obyvatelstva před povodněmi. V práci jsou vysvětleny základní pojmy v oblasti povodní, prostředky ochrany proti povodním, povodňové orgány a legislativní zabezpečení jak v ČR, tak i v EU. Práce dál zahrnuje popis programů na modelování povodní a metody analýzy rizik při povodních. Další část práce je věnovaná hodnocení připravenosti ČR a EU, vyhodnocení jsou z předešlých povodní z roku 1997, 2002 a 2006.Veškeré získané informace jsou v poslední kapitole aplikované na zájmovou lokalitu a je hodnocená připravenost a možnost zlepšení situace v ochraně před povodněmi.

This bachelor thesis deals with the topic of population protection against floods. In the thesis are explained the basic terms of this topic, the equipment used in protection against flooding, flood authorities and law both in the CR and the EU. Work includes further description of the programs on flood modeling and risk analysis. Another part is devoted to the assessment of preparedness of the CR and the EU, evaluation of the previous flood of 1997, 2002 and 2006. In the last chapter all of information obtained are applied on the place of interest and assessed the readiness and the ability to improve the situation in flood protection.
The Population Protection against Floods in the Town of Ústí nad Orlicí
Keywords: povodeň; inverze; legislativa; ČR; EU; analýza rizik; modelovaní povodní; protipovodňové opatření; technické prostředky; hodnocení připravenosti; flood; inversion; law; Czech republic; EU; risk analysis; flood modeling; flood control; technology; assessment of preparedness