Statistické ověřování modelů přibližných výpočetních systémů - Blažek, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2024)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na statistické ověřování modelů přibližných násobiček. Zejména se zabývá srovnáním vlastností násobiček při generování jejich vstupních hodnot podle různých pravděpodobnostních rozdělení. Součástí práce je převod modelů násobiček z knihovny EvoApproxLib do modelů v prostředí UPPAAL. Vytvořené modely jsou poté simulovány s ohledem na vybrané hodnotící metriky, jako např. pravděpodobnost chyby, průměrná absolutní chyba aj. Ze získaných výsledků lze usuzovat, že použitím vhodné aproximační násobičky pro provádění výpočtů v rámci konkrétní aplikace je možné docílit menší chyby ve výpočtech. Výsledky by proto mohly mít další uplatnění v oblasti přibližných výpočetních systémů.

This bachelor's thesis focuses on the simulation of models of approximate multipliers. The main aim of the thesis is comparing selected properties of multipliers in an application-specific scope of input values. The thesis includes the conversion of multiplier models from the EvoApproxLib library into models used in the UPPAAL environment. These models are then simulated while monitoring their selected evaluation metrics such as error probability, mean absolute error, etc. From the obtained results, one can conclude that using a suitable approximate multiplier in a specific context can have a positive effect on the error in calculations. The results could therefore have further applications in the field of approximate computing systems.
Statistical Model Checking of Approximate Computing Systems
Keywords: modelování; simulace; aproximace; formální verifikace; statistické ověřování modelů; násobičky; aproximační násobičky; stochastické časové automaty; UPPAAL; Python; modelling; simulation; approximation; formal verification; statistical model checking; multipliers; approximate multipliers; stochastic timed automata; UPPAAL; Python