Výhody a nevýhody motoru koncepce "Geared Turbofan" - Marko, Libor (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2012)
Práca popisuje historický vývoj turbodúchadlových motorov, ktorý súvisí zo zvyšovaním hodnoty obtokového pomeru. Obsahuje základné charakteristiky turbodúchadlových motorov a princíp práce komponentov motora. Súčasťou práce je popis výhod a nevýhod motora koncepcie Geared Turbofan v porovnaní s konvenčnými turbodúchadlovými motormi rovnakej triedy ťahu.

The thesis describes the historical development of turbofan engines, which relates to the increase in amount of bypass ratio. It contains basic characteristics of turbofan engines and principle of engine´s components work. The thesis describes the advantages and disadvantages of the Geared Turbofan engine design compared to conventional turbofan engines of the same class power.
Advantages and disadvantages of the engine concept "Geared Turbofan"
Keywords: dúchadlo; prevodovka; turbodúchadlový motor; Geared Turbofan; účinnosť; fan; gear; turbofan; Geared Turbofan; efficiency