Měření rychlosti s použitím radaru - Martinů, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2013)
Bakalářská práce se zabývá měřením rychlosti s využitím radaru s kontinuálním vysíláním. V úvodní části jsou popsány základní rozdíly radarových modulů a jejich principy. Ústřední část je věnována zpracování signálu radaru K-MC1, K-MC4, který obsahuje data zachycující pohyb objektu. K určení rychlosti sledovaného objektu byl využit Dopplerův jev. Navíc byla využita technika pro měření vzdálenosti nazývaná FSK a také byly řešeny problémy spojené s kosinovým faktorem. K ověření výkonnosti a stability byla aplikace otestována na sérii vhodných objektů. Na závěr je navržená aplikace vyhodnocena a uvedeno možné pokračování této práce.

Bachelor's thesis is focused on method of object's speed detection using a low-cost continuous wave radar module. In the first section, it describes differences between basic types of radar modules and their fundamental principles. The main part of thesis is dedicated to signal processing of radar modules K-MC1, K-MC4, that contents data to analyze moving objects. Doppler effect is used to determine the object's relative speed. Moreover, there is used FSK technique to measure the distance and there are solved issues associated with cosine factor. To verify the performance and stability, the application is tested on a several appropriate objects. In the end, the implemented application is evaluated and the possible continuation of this work is stated.
Speed Measurement Using Radar
Keywords: Dopplerův jev; měření rychlosti; radar s kontinuálním vysíláním; monopulsní radar srovnávací fáze; frekvenční modulace; FSK; kosinový faktor; Doppler effect; speed measurement; continuous wave radar; phase-comparison monopulse radar; frequency modulation; FSK; cosine factor