Metody detekce stavu odepření služby - Horský, Milan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2024)
Tato bakalářská práce se zabývá metodikou pro detekci a popis stavu odepření služby (Denial of Service - DoS) na webovém serveru. Cílem práce je vyvinout a implementovat metody, které umožní efektivní detekci DoS útoků v experimentální síti. Teoretická část se zaměřuje na analýzu různých typů DoS útoků, včetně jejich detekce na straně aplikačního serveru a sítě, a diskutuje možné důvody falešně pozitivních výsledků. V praktické části byly vytvořeny softwarové nástroje pro monitorování a analýzu serverových a síťových zdrojů, které byly následně testovány proti různým typům DoS útoků. Výsledkem práce je navržená metodika, která byla ověřena a implementována v experimentální síti, což poskytuje užitečné nástroje pro zvýšení bezpečnosti a stability webových serverů.

This bachelor thesis deals with a methodology for detecting and describing the Denial of Service (DoS) condition on a web server. The aim of the thesis is to develop and implement methods that enable effective detection of DoS attacks in an experimental network. The theoretical part focuses on the analysis of different types of DoS attacks, including their detection on the application server and network side, and discusses possible reasons for false positives. In the practical part, software tools for monitoring and analyzing server and network resources were developed and then tested against different types of DoS attacks. As a result of the work, the proposed methodology has been validated and implemented in an experimental network, which provides useful tools for improving the security and stability of web servers.
Denial of Service detection methods
Keywords: Detekce; DoS; Záplavové útoky; Logické útoky; Python; Node.js; PostgreSQL; Grafy; Serverové metriky; Virtualizace; Proxmox; Testování; Detection; DoS; Flood Attacks; Logic Attacks; Python; Node.js; PostgreSQL; Graphs; Server Metrics; Virtualization; Proxmox; Testing