Vytvoření interaktivních výukových pomůcek z oblasti počítačové přípravy dokumentu - Láska, Samuel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2011)
V tejto bakalárskej práci sa budeme venovať popisom sadzobného obrazca a jeho parametrov. Vysvetlíme si jeho konštrukciu, a popis jeho rôznych pravidiel. Cieľom bakalárskej práce je vytvorenie inteaktivných Java appletov, zobrazujúcich sadozbné obrazce a zobrazenie optického stredu stránky. Applety sú pomôckou na pochopenie problematiky sadzby a návrhu dokumentu.

This bachelor thesis will deal with the description of canon of page and its parameters. It will explain its construction and speci?cation of its di?erent rules. The goal of the bachelor thesis is to create interactive Java applets displaying canons of page and to display the optical centre of page. Applets provide a tool to understand problem areas of typesetting and design of document.
Interactive software tools for teaching copmuter-aided typesetting
Keywords: typogra?a; design; návrh dokumentu; sadzobný obrazec; optický stred stránky; JAVA; applet; typography; design; design of document; canon of page; optical centre of document; JAVA; applet