Moře, moře - Juřeníková, Klára (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění, 2025)
Všechny vody jsou živé a moře je tou nejživější a nejmocnější vodou ze všech. Je pro mě ztělesněním ve mně hluboce zakořeněných potřeb svobody, divokosti, upřímnosti a touhy po nevysvětlitelném mystériu. Cítím se s mořem vnitřně spojená. A chybí mi, stýská se mi po tom obrovském tvorovi, který nedělá rozdíly mezi lidmi, mezi živočichy, nese všechny stejně, chrání všechny stejně, ohrožuje všechny stejně. Moře tvoří prostor, sebou samým, svým tělem tekutým. Jeho přítomnost a blízkost ve mně vyvolává klid, samotná jeho existence mi připomíná volnost, neohraničenost a bezhraničnost světa – i mého světa – přirozenou a původní. Moře je výzva k cestě, k odvaze, k objevům a pátrání, moře je nezkrotná síla, moře je živý tvor a je to můj přítel. A já jsem jeho přítel. Jako člověk s vysokou mírou zvědavosti hledám příčinu tohoto spojení. Proč je pro mě moře tak důležité? Odkud pramení tento pocit? Kdo má vztah s mořem? Mořeplavec, námořník, pirát, trosečník, ostrovan – a co ten, kdo nemá to štěstí žít v mořském prostředí? Co mu pak tato absence něčeho pro něj tak významného způsobí? Sny o modrých průzorech, podivných plážích a podvodních světech. Touhu sbalit si batoh a vyrazit. Silné nutkání se mu přiblížit alespoň tak, že ve vaně rukama rozvlním hladinu. Tento projekt je vizuálním milostným dopisem moři, živým obrazem chaosu, který ve mně vyvolává nepřítomnost mého modrého přítele.

All waters are alive and the sea is the most alive and the most powerful water of them all. For me, it is the embodiment of my deeply rooted needs for freedom, wildness, sincerity and mystery. I feel intrinsically connected to the sea. And I miss it, I yearn for that huge creature that makes no distinction between people, between animals, carries everyone equally, protects everyone equally, threatens everyone equally. The sea creates space, with itself, with its liquid body. Its presence and proximity evokes peace in me, it means freedom, limitlessness and boundlessness of the world – including my world – natural and original. The sea is a call to journey, to courage, to discovery and exploration, the sea is an untamed force, the sea is a living creature and it is my friend. And I am its friend. As a person with a high level of curiosity, I am looking for the cause of this connection. Why is the sea so important to me? Where does this feeling come from? Who has a relationship with the sea? A seafarer, a sailor, a pirate, a castaway, an islander – what about someone who is not lucky enough to live in a sea environment? What does this absence of something so significant to him do to him? Dreams of blue vistas, strange beaches and underwater worlds. The desire to pack a backpack and set off. A strong urge to get closer to him, at least by stirring the surface and creating waves with my hands while I’m taking a bath. This project is a love letter to the sea, a vivid image of the chaos that the absence of my blue friend causes in me.
The Sea, The Sea
Keywords: Moře Voda Spojení člověka s přírodním živlem Spojení člověka s vodou Vzpomínky Sny o vodě Personifikace přírodního živlu Představivost v dospělosti Výprava Dobrodružství Mytologie vody; Sea Water Connection between a human and an element Human connection to water Memories Dreams about water Personification of the water element Imagination in adult life Journey Adventure Water in mythology