Konstrukce a aplikace kolaborativních robotů v kontextu Průmyslu 4.0 - Salaj, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2024)
Předložená bakalářská práce se zabývá kolaborativními roboty a jejich uplatněním v rámci výrobních technologií se zaměřením na potenciál v implementaci principů Průmyslu 4.0. V teoretické části práce byl proveden systémový rozbor problematiky robotizace výrobních procesů kolaborativními roboty a také systémový rozbor kobotů jako technologické soustavy a požadavků, které jsou kladeny příslušnými normami na jejich bezpečný provoz. V rešeršní části byla demonstrována nabídka konstrukčních řešení trojice nejvýznamnějších výrobců kobotů a koncových efektorů. Hlavním rešeršním cílem bylo vyhledání a popis úspěšných implementací v praktických výrobních aplikacích. Dílčím cílem této práce bylo vyhodnocení pracoviště kobotu v kontextu Průmyslu 4.0. Vyhodnocovaným pracovištěm byla stanice měření elektrického odporu palivového filtru při jeho výrobě, jejíž fungování bylo v práci popsáno a vyhodnoceno pomocí SWOT analýzy. V závěru práce bylo na základě získaných poznatků formulováno celkové vyhodnocení sledované problematiky a doporučení pro její další rozvoj.

Presented bachelor’s thesis deals with collaborative robots and their application in manufacturing with a focus on the implementation of Industry 4.0 principles. In the theoretical part of the thesis, a system analysis of the robotization of production processes by collaborative robots was carried out, as well as a system analysis of cobots as a technological system and the requirements that are set by the relevant standards for their safe operation. In the literature review, a range of design solutions offered by three major manufacturers of cobots and end effectors were demonstrated. The main research objective was to describe successful implementations in practical manufacturing applications. A sub-objective of this thesis was to evaluate the cobot workplace in the context of Industry 4.0. The evaluated workplace was a station for measuring the electric resistance of the fuel-filter during its production, whose operation was described and evaluated by means of a SWOT analysis. In the conclusion of the thesis, based on the obtained findings, an overall evaluation of the monitored issue and recommendations for its further development were formulated.
DESIGN AND APLICATION OF COLLABORATION ROBOTS ACCORDING OF I4.0
Keywords: Kolaborativní roboty; koboty; Průmysl 4.0; štíhlá výroba; kolaborativní pracoviště.; Collaborative robots; cobots; Industry 4.0; lean manufacturing; collaborative workspace.