Návrh vytápění administrativní budovy - Čemus, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2025)
Bakalářská práce se zabývá vytápěním novostavby administrativní budovy, v k. ú. Uherské Hradiště. Objekt je třípodlažní, nepodsklepený a je zastřešen plochou střechou. Jako zdroj tepla jsou navržena dvě tepelná čerpadla v provedení monoblok, typu vzduch–voda. Příprava teplé vody je navržena jako přednostní. Práce je členěna do tří částí teoretická, výpočtová a projektová. Součástí práce jsou doložené výpočty. Teoretická část se věnuje materiálům potrubí a armaturám používaným ve vytápěcích soustavách. Výpočtová část řeší samotný návrh vytápění objektu. Budova je vytápěna soustavou otopných těles. Větrání celého objektu je řešeno přirozeně. Zdroje tepla jsou umístěny před fasádou budovy směrem do ulice. Projektová část obsahuje projektovou dokumentaci a technickou zprávu.

The bachelor’s thesis focuses on the heating system design of a newly constructed administrative building located in the cadastral area of Uherské Hradiště. The building is three storeys high, has no basement, and is covered with a flat roof. The heat source consists of two air-to-water heat pumps in monoblock configuration. Domestic hot water is prepared using a priority heating system. The thesis is divided into three parts theoretical, calculation-based, and project-based. It includes documented calculations. The theoretical part deals with piping materials and fittings used in heating systems. The calculation section addresses the actual design of the building’s heating system. The building is heated by a system of radiators, and ventilation is provided naturally. The heat sources are located in front of the building’s facade, facing the street. The project part contains project documentation and a technical report.
The Design of the Heating of the Administrative Building
Keywords: Vytápění; administrativní budova; přirozené větrání; tepelná čerpadla; otopná tělesa; bivalentní zdroj; regulace vytápění; nízkoteplotní otopná soustava; tepelné ztráty; zabezpečovací zařízení; návrh otopné soustavy; energetická náročnost; monobloková jednotka; přednostní ohřev teplé vody; heating; administrative building; natural ventilation; heat pumps; radiators; bivalent source; heating control; low-temperature heating system; heat losses; safety equipment; heating system design; energy performance; monoblock unit; priority domestic hot water heating