Návrh a porovnání otopných soustav s různými zdroji tepla pro vytápění rodinného domu - Kamenský, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2010)
Diplomová práce se zabývá návrhem a srovnáním otopných soustav. V diplomové práci je navrhnuta soustava s plynovým kondenzačním kotlem, soustava s tepelným čerpadlem a soustava s plynovým kondenzačním kotlem pro vytápění a se solárními kolektory pro ohřev TV. Obsahem práce je výpočet tepelných ztrát objektu, návrh otopných těles, návrh uvedených otopných soustav včetně kontroly pojistných prvků pro každou variantu, výpočet tlakových ztrát a zaregulování pomocí TRV, výpočet ekonomického zhodnocení a vypracování výkresové dokumentace. Návrh je proveden pro soustavy s jednotným teplotním spádem 55/45. Pro variantu s tepelným čerpadlem je vypočteno, zda lze použít jako monovalentní nebo bivalentní zdroj tepla. V ekonomickém zhodnocení je uvažována spotřeba zemního plynu na vytápění a ohřev TV kondenzačním kotlem, roční spotřeba elektrické energie pro provoz elektrických spotřebičů v domácnosti, spotřeba elektrické energie na provoz tepelného čerpadla pro vytápění a ohřev TV a spotřeba elektrické energie pro ohřev TV v případě systému se solárními kolektory. Ve výsledném vyhodnocení je určena doba návratnosti.

Diploma thesis deals with design and comparison of heating systems. In diploma thesis is designed system with gas condensing boiler, system with heat pump and system with gas condensing boiler for heating and solar collectors for heating of hot water. Content of this thesis is calculation of house heat loss, design of radiators, design of heat systems including a check of protective components, regulation with the help of thermostatic radiator valve, calculation of economical evaluation and creation of design documentation. Design is made for systems with unified temperature fall 55/45. For the variation with heat pump is computed a possibility of using the heat pump as an univalent or bivalent heat source. In the analysis of costs is considered a usage of natural gas for heating and warming of hot water with a condensing boiler, annual consumption of electric energy for operation of electrical appliances in household, consumption of electric energy for operation of heat pump for heating and warming of hot water and consumption of electric energy for warming of hot water in case of system with solar collectors. In the final evaluation a pay-off period is determined.
Design and comparison of a space heating systems with different heat sources in family house
Keywords: kondenzační kotel; solární kolektory; vytápění; ekonomické zhodnocení; regulace; tepelné čerpadlo; condensing gas boiler; solar collectors; heating; economical evaluation; regulation; heat pump