Modul analogových výstupů s rozhraním Modbus - Neuwirth, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
Cílem této bakalářské práce je vytvoření modulu analogových výstupů s rozhraním Modbus. Od nákresu schématu zapojení, desky plošných spojů až po softwarové vybavení celého modulu. Zařízení plní nároky na jednoduchou a rychlou implementaci v průmyslovém prostředí s možností výběru komunikační sběrnice a některými ochranami proti poškození. V úvodu a první části práce jsou popsány všechny teoretické vlastnosti, principy a možnosti, kterými protokol Modbus disponuje. Navazující část dokumentu poukazuje na některé produkty, které s využitím tohoto rozhraní pracují. Převážně však principy a vlastnosti těchto modulů. Ve čtvrté části je popsán konstrukční návrh celého modulu. Ten je zaměřen na funkční popis dílčích obvodů s jejich teoretickými vlastnostmi a samotným zapojením v obvodu. V poslední kapitole bakalářské práce jsou popsány jednotlivé kroky programového zpracování.

The aim of this bachelor´s thesis is the creation of analog output module with Modbus interface. From Sketch diagram connections, printed circuit boards to the software throughout the module. The device fulfills demands for simple and rapid implementation in industrial environments with possibility to choose a communication bus and some protection against damage. In the introduction and in the first part of the work are described all the theoretical properties, principles and options, which has a MODBUS protocol. Following part of the document points to some products which work by using of this interface. Mainly describes the principles and characteristics of these modules. In the fourth section is described the design of the module. It is focused on the functional description of sub-circuits, with their theoretical properties and the actual wiring in the circuit. In the last part of the work are described separate steps of the programme process.
Module of Analog Outputs with Modbus Communication
Keywords: Modbus; analogové výstupy; softwarové vybavení; komunikační sběrnice; rozhraní; Modbus; analog output; software; communication bus; interface