Výpočtové modelování dynamických vlastností traktoru - Hejčl, Pavel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2023)
Tato práce se zabývá posouzením vlivu zadního neseného žacího stroje na dynamiku traktoru. V úvodní části jsou shrnuty poznatky používaných variant odpružení a jejich konstrukční provedení. Dále jsou popisovány aktuální možnosti nástrojů pro simulaci dynamiky traktorů a konstrukce zadního tříbodového závěsu. Hlavní část práce je věnována sestavování multibody modelu traktoru s neseným žacím strojem. Správnost sestavení virtuálního prototypu traktoru je ověřena porovnáním s technickým experimentem na skutečném traktoru. Validovaný model je dále používán k analýzám různých přesně definovaných ustálených i přechodových jízdních stavů typických pro tuto soupravu.

This work deals with the assessment of the effects of a rear-mounted mower on tractor dynamics. The first part summarizes knowledge of the used tractor suspension variants and their various modifications. Furthermore, the current possibilities for simulating the dynamics of tractors and the construction of the rear three-point hitch are described. The main part of the work is devoted to the assembly of the multibody model of the tractor with the rear-mounted mower. The correctness of the assembly of the virtual tractor prototype is verified by comparison with the technical experiment on the real tractor. The validated model is further used to analyse various well-defined steady-state and transient driving conditions typical of this set.
Computational Modeling of Dynamic Behaviour of Tractor
Keywords: Traktor; odpružení traktoru; nesený žací stroj; multibody model; MBS; virtuální prototyp; dynamika jízdy; silové účinky; Tractor; tractor suspension; rear-mounted mower; multibody model; MBS; virtual prototype; driving dynamics; force effects