Vysokohodnotné betony na bázi druhotných surovin - Sáček, Josef (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2008)
Tato práce je zaměřena na studium fyzikálně-mechanických vlastností a strukturu vysokohodnotných betonů (High performance concrete, HPC) na bázi portlandského cementu. Důraz je kladen na možnost náhrady ekonomicky nákladných složek betonu druhotnými surovinami nebo levnějšími složkami. Vlastnosti jednotlivých materiálů a jejich vliv na celkovou kvalitu betonu byl sledován různými metodami. Zejména byly sledovány na připraveném HPC pevnostní charakteristiky (pevnost v tlaku a pevnost v tahu za ohybu) a byla provedena mikroskopická studie struktury. Dále bylo také využito isoperibolické kalorimetrie a rentgenové difrakční analýzy. Tyto metody umožnily prozkoumat vliv jednotlivých náhrad na připravený HPC a provést jistou optimalizaci mezi cenou a kvalitou tohoto materiálu.

This work is devoted to study of physical-mechanical properties and structure of high performance concretes (HPC) based on portland cement. The attention is focused on possibility of substitution of economic high-cost components of concrete with utilization of secondary raw materials or cheaper components. Properties of raw materials and their influence on whole quality of concrete were tracked by various methods. Mechanical properties of prepared HPC samples were tested especially (compression and flexural strength) with further microscopic study of structure. Isoperibolic calorimetry and X-ray powder diffraction method were also used for concrete characterisation. These methods allowed to determine the influence of raw materials on prepared HPC and to carry out a certain optimization among price and quality of this material.
High-performance concretes based on the secondary raw materials
Keywords: vysokohodnotný beton; křemičité úlety; popílek; vysokopecní struska; pevnost v tlaku; pevnost v tahu za ohybu; mikrostruktura; high performance concrete; silica fume; fly ash; blast furnace slag; compressive strength; flexural strength; microstructure