Význam platiny v životním prostředí - Brestovská, Marta (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2011)
Tato bakalářská práce, se zabývá sledováním jednotlivých sloučenin platiny ve složkách životního prostředí (voda, půda, ovzduší) a metodami jejich stanovení. V práci je také zmíněno neméně podstatné stanovení platiny v tkáních a tělních tekutinách, v případech kdy je platina využívána ve formě např. cisplatiny jako cytostatikum. Stanovuje se pak samotné cytostatikum, popřípadě jeho deriváty a metabolity na bázi platinových komplexů v klinickém vzorku (moč, plasma). Z metod využívaných pro stanovení Pt vyzdvihuje práce hlavně ICP-AES, ICP-MS, ETA AAS, HPLC. Užitečné se zdají být i on-line propojení těchto metod např. ICP-MS s HPLC nebo ICP AES s HPLC. Pro stanovení platiny je možné využít i spektrofotometrické metody za použití organických i anorganických činidel. Tyto metody jsou zde zmíněny spíše okrajově pro kompletnost, z hlediska praktického využití jsou obtížně reprodukovatelné a málo citlivé. Stanovení také znesnadňuje hydrolýza platinových kovů za vzniku nerozpustných hydratovaných oxidů.

This bachelor thesis deals with monitoring of individual platinum compounds in the environment (water, soil, air) and is also reviewing methods used for their analysis. The no less important determination of platinum in tissues and body fluids, when the platinum is used in form of a cisplatin as an anticancer drug, is also mentioned. Afterwards the anticancer drug itself or its derivatives and metabolites on the base of platinum complexes in clinical sample (urine, plasma) are determined. Mainly the ICP-AES, ICP-MS, ETA-AAS, HPLC methods are highlighted from the methods used for the determination of Pt. The on-line connection between some of these methods such as ICP-MS with HPLC or ICP-AES with HPLC seems to be useful. The spectrofotometric methods using organic and inorganic agents can also be used for the determination of platinum. These methods are mentioned here rather marginally, just for completeness. In terms of practical use they are difficultly reproducible and not very sensitive. The hydrolysis of platinum metals to form insoluble hydrated oxides makes also the determination difficult.
The significance of platinum in the environment
Keywords: Platina; cytostatika; životní prostředí; metody stanovení; ICP-AES; ICP-MS; AAS; HPLC.; Platinum; anticancer drugs; environment; methods of determination; ICP-AES; ICP-MS; AAS; HPLC.