Metody zužování a tvarování optických vláken pro speciální aplikace - Hruška, Andrej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2023)
Diplomová práca sa zaoberá zužovaním optických vlákien a tvarovaním ich koncov. Práca popisuje metódy zužovania a tvarovania vlákien, porovnáva ich z hľadiska výhod a nevýhod. Zameriava sa hlavne na metódy využívajúce elektrický oblúk, plameň a chemické leptanie. V praktickej časti práci je popísaná metodika zužovania vlákien pre priemery vlákien 125 m, 400 m a 1000 m a metodika tvarovania koncov vlákien pre vlákna s priemermi 400 m a 1000 m.

The thesis deals with the tapering of optical fibres and the shaping of their ends. The thesis describes the fibre tapering and shaping methods and compares them in terms of advantages and disadvantages. It mainly focuses on methods using electric arc, flame and chemical etching. The practical part of the work describes the methodology of fibre tapering for 125 m, 400 m and 1000 m fibre diameters and the methodology of fibre end shaping for 400 m and 1000 m fibre diameters.
Fibre optic tapering and shaping methods for special applications
Keywords: Optické vlákno; zužovanie; tvarovanie; optické ožarovanie; elektrický oblúk; zvárací automat; Optical fibre; tapering; shaping; optical irradiation; electric arc; welding machine