Zobrazovač grafů a vyhodnocovač matematických výrazů - Skalický, Ivo (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií)
Práce se zabývá využitím precedenční syntaktické analýzy pro převod matematického výrazu na dynamický objektový model za účelem vyhodnocování a dalšího zpracovávání výrazů. Cílem bylo vytvořit program, který spojuje funkci vědeckého kalkulátoru a zobrazovače grafů. Program umí na základě textového uživatelského vstupu vyčíslovat matematické výrazy v oboru reálných čísel, počítat lomené výrazy, numericky integrovat a analyticky derivovat výraz podle zadané proměnné. Vedle toho umožňuje také vykreslení průběhu libovolné explicitně, implicitně nebo parametricky zadané křivky do 2D grafu. Grafický výstup je pak možno exportovat s volitelným rozlišením do několika základních rastrových i vektorových formátů. Implementačním jazykem byla z důvodu přenositelnosti zvolena Java.

This work deals with utilization of precedence syntax analysis for conversion of mathematical expression into dynamic object model in order of evaluate and go on processing expressions. Objective was to create a program, which connects function of scientific calculator and graph drawer. Program can evaluate mathematical expressions in scope of real numbers, calculate fractional expressions, numerically integrate and analytically derive in accordance with a given parameter. Besides it provides function for depiction of any given curve explicitly, implicitly or parametricly into 2D graph. Graphic output can be exported in selectable resolution into several basic raster and vector formats. On account of portability Java was chosen as a language of implementation.
Graphdrawer and Mathemathic Equation Evaluator of Expressions
Keywords: Precedenční syntaktická analýza; bezkontextová gramatika; kalkulačka; vyhodnocování výrazů; explicitní křivka; implicitní křivka; parametrická křivka; analytická derivace; graf funkce; Precedence syntax analysis; context-free grammar; calculator; expression evaluation; explicit curve; implicit curve; parametric curve; analytic derivation; function graph