Komunikační protokoly pro optické bezkabelové spoje - Šedo, Ondrej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2015)
Táto diplomová práca sa zaoberá správaním protokolu TCP/IP pri prechode bezdrôtovým optickým spojom, ktorý je ovplyvnený atmosférickými turbulenciami. Tie spôsobujú fluktuáciu prijímaného optického výkonu a tým zmenu bitovej chybovosti spoja. Navrhnutý simulačný model využíva generovanie náhodnej úrovne prijímaného optického signálu a jeho prepočet na okamžitú bitovú chybovosť. Model je implementovaný do časovej analýzy sieťového simulátoru OMNeT++. Na základe simulácií je navrhnutá vyrovnávacia pamäť vo vysielači, ktorá pozastaví vysielanie v prípadoch výpadku linky. Metóda vyrovnávacej pamäte je realizovaná pomocou FPGA.

This master’s thesis is focused on behaviour of the TCP/IP protocol on free-space optical link which is affected by the effect of atmospheric turbulence. This causes fluctuation of the received optical power and therefor bit error rate changes. In the simulation model short-time bit error rate is calculated from random generated received optical signal and then used in time-domain analysis of the OMNeT++ network simulator. A buffer in transmitter is designed based on simulation results. It pauses the data transmitting in cases of FSO link outage. This method is then implemented into FPGA device.
Communication protocols for Free-Space Optical links
Keywords: Optický bezdrôtový spoj; atmosférická turbulencia; protokol TCP/IP; sieťová simulácia; FPGA; vyrovnávacia pamäť.; Free space optical link; atmospheric turbulence; TCP/IP protocol; network simulation; FPGA; buffer.