Toxické kovy ve vodě a sedimentech vodní nádrže Brno - Bořek, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2009)
Předkládaná diplomová práce se zabývá využitím techniky difuzního gradientu v tenkém filmu (DGT) pro stanovení labilních forem vybraných kovů v sedimentech a povrchové vodě přehradní nádrže Brno. Odběry vzorků sedimentů a vody byly prováděny na předem vytipovaných místech přehradní nádrže Brno v září a říjnu roku 2008. DGT technikou byly v sedimentech získány hloubkové profily Fe, Mn, Pb, Cd, Zn, Cu, Ni a Al. Do odebraných sedimentů byly aplikovány DGT sondy se třemi různými tloušťkami difuzní vrstvy a získané výsledky poskytly informace o tom, do jaké míry jsou příslušné kovy uvolňovány z pevné fáze sedimentu do pórové vody sedimentu. Dále byl proveden mikrovlnný rozklad sedimentů a v mineralizátech byly změřeny koncentrace Fe, Mn, Pb a Cd. V odebrané povrchové vodě z přehrady byly DGT technikou získány koncentrace Fe, Mn, Pb a Cd.

Diploma thesis deals with usage of the diffusive gradients in thin films technique (DGT) for the determination of labile metal species in the surface water and sediments of Brno water reservoir. Sediment and water samples were collected on the selected sides of Brno water reservoir on September and October 2008. The DGT technique was used for determination of depth profiles of Fe, Mn, Pb, Cd, Zn, Cu, Ni and Al. The DGT probes with three different thicknesses of diffusive layer were applied into the sediment samples. The obtained results gave the information about release of metals from solid phase into the pore water of sediment. The concentrations of Fe, Mn, Pb and Cd in sediments were determined by atomic absorption spectrometry after microwave decomposition. The DGT technique was used also for determination of Fe, Mn, Pb and Cd in surface water from Brno water reservoir.
Toxic metals in water and sediments of Brno water reservoir
Keywords: Sediment; toxické kovy; technika difuzního gradientu v tenkém filmu (DGT).; Sediment; toxic metals; diffusive gradients in thin films technique (DGT).