Relaxace smykového napětí asfaltových pojiv v DSR - Musil, Vladimír (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2015)
Práce se zabývá popisem relaxačních vlastností asfaltových pojiv zjišťovaných dynamickým smykovým reometrem (DSR). Pro srovnání byl vybrán silniční asfalt, polymerem modifikovaný asfalt (PmB) a asfalt modifikovaný pryžovým granulátem (CRmB). Aby bylo možné popsat vliv stárnutí asfaltových pojiv na relaxační vlastnosti, byla provedena laboratorní simulace stárnutí metodou RTFOT a zároveň modifikovanou metodou 3xRTFOT. U jednotlivých pojiv byly zároveň provedeny zkoušky penetrace jehlou, bod měknutí a vratná duktilita. Vybrané asfaltové pojivo bylo použito pro výrobu asfaltové směsi, na které byla provedena zkouška nízkoteplotních vlastností (TSRST), kdy byly výsledky srovnány s relaxačními vlastnostmi z DSR.

The thesis describes the relaxation properties of bituminous binders determined in dynamic shear rheometer (DSR). Paving bitumen, polymer modified bitumen (PMB) and crumb rubber modified bitumen (CRmB) were chosen for comparison. In order to describe the effects of ageing on asphalt binders relaxation properties, the laboratory simulation of ageing using RTFOT and 3xRTFOT method was performed. For each binder were simultaneously conducted tests of needle penetration, softening point and elastic recovery. Selected bitumens were used for the production of asphalt mixtures. The low-temperature properties tests (TSRST) were performed for these mixtures, when the results were compared to the relaxation properties of binders determined in the DSR.
Shear stress relaxation of bituminous binders in DSR
Keywords: Penetrace jehlou; bod měknutí; vratná duktilita; reologie; DSR (dynymický smykový reometr); relaxace; smykové napětí; CRmB; nízkoteplotní vlastnosti; RTFOT; 3xRTFOT.; Needle penetration; softening point; elastic recovery; rheology; DSR (dynamic shear rheometer); relaxation; shear stress; crumb rubber modified bitumen; low-temperature properties; RTFOT; 3xRTFOT.