Problematika ochrany památek ve vztazích mezi účastníky obnovy - Remo, Jiří (Vysoké učení technické v Brně, Fakulta architektury, 2009)
Změny společnosti vrcholí a s nimi i diskuse o poslání a postavení památkové péče. Jelikož se ani sama památková péče nedokázala po své téměř dvousetleté existenci shodnout na svém „statutu“, jen těžko se bude hledat směr, kterým by se měla vydat pro následující období. Každopádně si troufnu říct, že její stav je nezdravý a je nutné ho změnit.