Indoor robot - lokální navigace - Matějka, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
Tato práce se zabývá problematikou návrhu a realizace autonomního mobilního robota, konkrétně systémem lokální navigace pro robota řízeného globální navigací zaloţené na samoorganizující se neuronové mapě, moţností pohonu takového robota a jejich řízení. Je navrţen systém detekce překáţek. Rovněţ je popsán algoritmus vedoucí k identifikaci optimálního směru pro další jízdu. Nezanedbatelná část práce se věnuje dalším moţnostem vývoje.

This thesis deals with the problematic of design and realization of autonomous mobile robot, specifically with the subsystem for local navigation for a robot controlled by global navigation based on self-organizing neuron map, possible chassis design and control of these designs. Obstacle detection system is designed as well as optimum direction finding algorithm. Final section of this thesis concerns the possibilities of future improvements and development.
Indoor Robot - Local Navigation
Keywords: mobilní robot; autonomní robot; indoor robot; navigace; lokální navigace; detekce kolize; detekce překážek; vyhýbání se překážkám; mobile robot; autonomous robot; indoor robot; navigation; local navigation; collision detection; obstacle detection; obstacle avoidance