Inteligentní nabíječka olověných akumulátorů 12V/130A s podpůrnou funkcí start - Láznička, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2011)
Tato bakalářská práce se zabývá základním popisem nabíječky olověných akumulátorů s podpůrnou funkcí pro startování automobilů. Jejím základem je spínaný zdroj, proto má nabíječka malé rozměry a je snadno přenositelná. Je určena pro akumulátory 6V a 12V. Nabíjení probíhá metodou konstantního napětí s omezením proudu, které je 0.5A, 5A a 20A. Maximální proud nabíječky je 120A pro krátkodobé zatížení, proto je v projektu návrh vhodného řešení tepelné ochrany.

This bachelor's thesis is considered on a basic description of car battery charger with a support function “start-car”. A switching power supply creates a base of the equipment-this is why the charger is compact and easily portable. It is designed for 6V and 12V batteries. A charging by a constant voltage with a current limitation (to 0.5A, 5A or 20A) is used. The charger maximal current is 120A for a short-term load, so a proposal of an appropriate thermal protection is included in the project.
Intelligent charger for lead-acid accumulators 12V/130A with an option "start-car"
Keywords: Nabíječka; olověný akumulátor; spínaný zdroj; jednočinný propustný měnič; tepelná ochrana; hystereze; tepelný návrh chladiče; výkonové ztráty.; Charger; lead accumulator; switching source; single-acting DC/DC converter; thermal protection; hysteresis; cooler thermal design; power loss.