Minimalizace chyb při vyrovnání CAD modelu na souřadnicovém měřícím stroji (CMM) - Miko, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Tato bakalářská práce je zaměřena na problematiku vyrovnání naměřených dat na nominální data v oblasti metrologie – měření a vyhodnocení délkových rozměrů, úhlů a tolerancí polo-hy a tvaru. Začátek práce se zabývá rozdělením jednotlivých typů souřadnicových měřicích strojů a různých technologii snímání dat. V další části je popsán průběh měření, a především jakými způsoby lze měření provádět. V analýze využívání metod pro vyrovnání nominálních dat na CAD modelu při měření na CMM jsou rozřazeny a popsány jednotlivé metody vyrov-nání. Nejčastějším vadám vzniklých při vyrovnání na CAD model se věnuje celá kapitola, ve které je popsáno, čím jsou jednotlivé vady ve většině případů způsobeny. Hlavní částí baka-lářské práce je studie měření. V této studii je zpracováno vyhodnocení výstupů, které byly získány po provedení měření a vyrovnání naměřených dat na CAD model referenčního dílu. Vyrovnání je provedeno čtyřmi různými metodami. Následně došlo k porovnání jednotli-vých metod a rozboru chyb, které během vyrovnání vznikly. V poslední části práce je prove-deno statistické vyhodnocení měření a stanovení nejistoty měření na základě naměřených odchylek pozic posuzovaných geometrických prvků, které se vyskytovaly na referenčním dílu. V závěru práce jsou zhodnoceny jednotlivé výstupy, které byly získány během vypra-cování jednotlivých cílů bakalářské práce a doporučené způsoby vyrovnání pro konkrétní aplikaci.

This bachelor thesis is focused on the issue of alignment of measured data to nominal data in the field of metrology - measurement and evaluation of longitudinal dimensions, angles and tolerances of position and shape. The beginning of the work deals with the division of individual types of coordinate measuring machines and various data scanning technologies. The next section describes the measurement process, and especially in what ways the mea-surement can be performed. In the analysis of the use of methods for the alignment of nomi-nal data on a CAD model when measuring on a CMM, the individual methods of alignment are classified and described. The most common defects caused by alignment to a CAD mo-del are covered in the entire chapter, which describes what causes individual defects in most cases. The main part of the bachelor thesis is the study of measurements. In this study, the evaluation of outputs that were obtained after measuring and balancing the measured data on the CAD model of the reference part is processed. The alignment is performed by four diffe-rent methods. Subsequently, the individual methods were compared and the errors that occurred during the alignment were analyzed. In the last part of the work, a statistical evalu-ation of the measurement and determination of the measurement uncertainty is performed on the basis of the measured deviations of the positions of the assessed geometric elements, which occurred on the reference part. At the end of the thesis, the individual outputs that were obtained during the elaboration of the individual goals of the bachelor's thesis and the recommended methods of alignment for a specific application are evaluated.
Minimizing errors in the alignment of the CAD model to the Coordinate Measuring Machine (CMM)
Keywords: CMM; metoda vyrovnání; měřicí rameno; Best-fit; nejistota měření; vyrovnání měřených dat na CAD model; CMM; alignment method; measuring arm; Best-fit; measurement uncertainty; Alignment of measured data to CAD model