Bariéry rozvoje obnovitelných zdrojů v ČR - Lukášek, Kamil (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2011)
V současné době není v České republice publikace zabývající se obnovitelnými zdroji komplexně. Tato práce vymezuje v širším smyslu obnovitelné zdroje. Jelikož fyzikální a právní definice jsou rozdílné, text popisuje princip výroby elektrické energie z právní definice obnovitelných zdrojů. Při stavbě obnovitelných zdrojů je nezbytné dosáhnout optimálních provozních podmínek. Aby těchto podmínek bylo dosaženo, je nezbytné lokalizovat v České republice obnovitelné zdroje. Provoz obnovitelných zdrojů je z části financován státem, aby byl zajímavější pro investory. Následně definujeme podmínky připojení do distribuční elektrické soustavy. Vliv obnovitelných zdrojů na distribuční elektrickou soustavu. Nakonec vytvoříme koncepci rozvoje obnovitelných zdrojů elektrické energie pro Východočeský region.

Currently, there is no publication that concerns the renewable resources comprehensively in the Czech Republic. This publication defines the renewable resources in general meaning. Whereas the physical and legal definitions of the renewable resources are different, text explains the principle of production of electricity according to the legal definition. When the renewable resources are being constructed, it's important to achieve the optimal operating conditions. To achieve these conditions, it's necessary to locate the renewable resource in the Czech Republic. The operations of renewable resources are partly financed by the country, in order to be more interesting for the investors. Further on, the conditions of connection to electrical distribution system are defined. The impact of renewable resources on electrical distribution system. Finally the conception of renewable electrical energy resource for region of East Bohemia is designed.
Barriers of renewable sources expansion in the Czech Republic
Keywords: obnovitelné zdroje energie; princip výroby; elektrická energie; větrná energie; sluneční energie; biomasa; vodní energie; geotermální energie; optimální podmínky provozu; podmínky lokalizace; výkupní ceny; zelené bonusy; podmínky připojení; distribuční elektrická soustava; podpětí; přepětí; vyšší harmonické; kolísání napětí; útlum signálu HDO; koncepce rozvoje; rezervovaný výkon; renewable energy sources; principle production; electrical energy; wind power; solar energy; biomass; water power; geothermal energy; optimum conditions operation; conditions localization; redemption price; green bonus; conditions of connection; electrical distribution system; undervoltage; overvoltage; harmonics; voltage fluctuation; HDO signal attenuation; development concept; reserved power