Hydraulický okruh pojezdu dvoucestného vozidla - Rozumek, Jaroslav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2008)
Cílem této diplomové práce je návrh hydraulického (hydrostatického) okruhu pohonu dvoucestného vozidla pro jízdu po komunikaci i železnici. Jelikož moje diplomová práce nebude na požadavek vztažena ke konkrétnímu typu silničního vozidla určeného i pro jízdu po železnici, bude moje práce čistě referenčního charakteru. Na požádání mi bylo poskytnuto firmou Bosch Rexroth s.r.o. hydraulické schéma dvoucestného podvozku (viz. příloha), které mi je také výchozím pro nový návrh, dle zadaných parametrů. Práce je zaměřena na zájmy firmy SaZ s.r.o., zabývající se vývojem a přestavbou silničních vozidel na vozidla dvoucestná. V první fázi se jedná o volbu nejvhodnějších komponent pojezdu železničního podvozku v souladu se zadáním. Druhá fáze bude zaměřena na samotný výpočet parametrů pojezdu, nadimenzování systému s konkretizací typového označení komponent. Součástí druhé fáze bude také návrh hydraulicky brzděného systému kolejového podvozku. Poté následuje celkové zhodnocení, případně alternativní řešení daného problému.

The aim of this diploma thesis is a concept of hydraulic (hydrostatic) circuit of rail – road vehicle drive for the drive on communication and railway. As my work is not related to a specific type of road vehicle dedicated to a drive on railway, my work is of strictly reference nature. On request I was provided by Bosh Rexroth s.r.o. with a hydraulic scheme of two-way undercarriage (see appendix), which is also a source material for the new concept. My work is focused on interests of SaZ s.r.o., which deals with the development and rebuilding of road vehicles into rail – road vehicles. The first phase is focused on the choice of the most convenient component of railway undercarriage in accord with the assignment. The second phase is oriented on the calculation of travel parameters, dimensioning of systems with concretization of typal mark of components. A part of the second phase is also a concept of hydraulic braking system of rail undercarriage. After that follows a complete evaluation, eventually an alternative solution of given problem.
Hydraulic circle of undercarriage two-way vehicle
Keywords: Hydraulický okruh; dvoucestné vozidlo; metoda redukce; hydrogenerátor; hydromotor; podvozek; Hydraulic circle; rail – road vehicle; method of reduction; hydrogenerator; hydromotor; undercarriage