Bronx – změna adresy – (přestavba káznice na kreativní centrum) - Karasová, Miroslava (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury)
Diplomová práce představuje architektonicko-urbanistickou studii nového využití objektu káznice - významného objektu z 18. století. Zpracovány jsou tři varianty, přičemž první dvě zachovávají tvar komplexu budov a dávají mu nové funkce s rozdílnými scénáři. Třetí varianta je zpracována nejdůsledněji. Návrh spočívá v očištění původního tvaru káznice - tzn. odhalení čtvercového půdorysu stavby se dvěma nádvořími. Jsou zbourány přístavby a vzniklý prostor je částečně zastavěn třemi budovami. Nové objekty doplňují stávající zástavbu, respektují ji a dotváří veřejný prostor. Dvě nové výškové budovy, postavené na jižní straně, působí jako nové dominanty území a nový objekt na severu slouží k doplnění služeb vhodných pro danou lokalitu. Objekty i plochy navazují na hlavní pěší tahy a vytváří systém na sebe navazujících spojitých prostor - tzv. urbánní interiér.

This thesis presents architectural-urban study using an old jail facility - a major object of the 18th century. Three variants are processed, the first two keep the shape of the old building blocks and give it a new functions with different scenarios. The third variant is more detailed. The proposal consists of the jail original shape - ie. it reveals the square-shaped building with two courtyards. There are two outbuildings demolished and into the resulting space are installed three new buildings, which complement with the existing buildings and completes public space. Two new high-rise buildings, built on the south side, acts as a new landmark and a new building in the north serves to supplement the services appropriate to the locality. Buildings and spaces are linked to the main pedestrian routes, creating a cascade of continuous space - the urban interior.
Bronx - change of adress - (conversion of jail to the creative centre)
Keywords: káznice; Cejl; Bronx; kreativní centrum; veřejný prostor; Romové; jail; Cejl; Bronx; creative centre; public space; Gypsy