Hodnocení svalové únavy horních končetin - Netopil, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2014)
Tato práce se zabývá hodnocením svalové únavy horních končetin pomocí analýzy signálu z povrchové elektromyografie. Stručně popisuje lidský sval z anatomického a fyziologického hlediska. Dále je zde popisován mechanismus vzniku a projevy svalové únavy. Práce se věnuje také elektromyografii, zpracování elektromyografického signálu a hodnocení svalové únavy pomocí elektromyografie. Cílem práce je zhodnocení svalové únavy u trénovaných a netrénovaných jedinců v závislosti na pohlaví a v závislosti na velikosti zátěže, které je přiměřená každému dobrovolníkovi zvlášť. Měření je provedeno na dvanácti mladých dobrovolnících. Měření bylo provedeno pomocí systému Biopac. Velikost síly je určena pomocí dynamometru. Z výsledků práce vyplývá, že nejvíce se unavují netrénovaní muži, pak netrénované ženy, následně trénovaní muži a nejméně se unavují trénované ženy.

This work deals with the evaluation of upper limb muscle fatigue by analyzing the signal of surface electromyography. It briefly describes the human muscle of anatomical and physiological point of view. There is also described a mechanism of symptoms of muscle fatigue. The work devots to electromyography, electromyography signal processing and evaluation of muscle fatigue using electromyography. The aim is to evaluate muscle fatigue in trained and untrained person depending on gender and depending on the size of the load, which is proportional to each volunteer separately. The measurement is performed on twelve young volunteers. For measurement is used the Biopac system. The magnitude is determined using a dynamometer. The results of this work show that the most tired are untrained men, then untrained women, then trained men and at least tired are the trained women.
Evaluation of upper limb muscle fatigue
Keywords: Svalová únava; elektromyografie; EMG; Biopac; Muscle fatigue; elektromyografy; EMG; Biopac.